Diabetická dieta je základem léčby cukrovky všech typů.
Potraviny jsou složené ze sacharidů, tuků, bílkovin, vitamínů a minerálních látkek.
Strava musí obsahovat všechny tyto látky ve vyváženém poměru.
Sacharidy
Cukry se dají rozdělit na cukry jednoduché a složené. Jednoduché cukry hladinu glykemie (cukru v krvi) zvedají rychleji. Složené cukry ovlivňují hladinu glykemie pomaleji.
Mezi jednoduché cukry patří:
- hroznový cukr - glukóza (Lipo, Glukopur, glukózové bonbony, glukózový gel)
- řepný cukr – sacharóza (běžný bílý cukr na slazení)
- mléčný cukr – laktóza (mléko a mléčné výrobky)
- ovocný cukr – fruktóza (ovoce, ovocné šťávy, med)
Složené cukry představuje nejčastěji škrob, který je hlavně v pekárenských výrobcích, ale také v bramborách, rýži, luštěninách apod.
Energetická hodnota sacharidů -1g obsahuje 4 kcal = 17 kJ
Potraviny, které obsahují jednoduché sacharidy, musíte konzumovat v přiměřeném množství a v době, kdy máte nižší nebo přiměřenou hladinu glykemie. Při vysokých glykemiích tyto potraviny raději nekonzumujte. Složené sacharidy se déle tráví, proto hladinu glykemie zvedají pomaleji.Pokud potravina obsahuje mimo škrobu i dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, luštěniny) hladina glykémie bude stoupat pomaleji než po potravinách, které vlákninu neobsahují.
Vláknina je nestravitelná složka rostlinné potravy, která zpomaluje trávení, dává pocit sytosti, má příznivý vliv na hladinu glykemie, urychluje pohyb střev a má mnoho dalších příznivých vlivů na Vaše zdraví. Vláknina je obsažena především v celozrnných potravinách, luštěninách zelenině a ovoci.
Dávejte přednost celozrnným potravinám, vyhýbejte se sladkostem, mléčné výrobky a ovoce konzumujte, když máte přiměřenou glykemii. Konzumujte denně zeleninu a zařaďte do jídelníčku luštěniny.
Tuky
Lipidy mají nejvíce energie ze všech živin ( 1g tuku obsahuje 9 kcal = 38 kJ), proto je potřeba je omezit., zejména, když máte nadváhu. Nadměrné množství především živočišných tuků může zhoršovat zdravotní stav (sádlo, tučné maso, uzeniny, tučné mléčné výrobky, máslo apod.). Tuky, které se doporučují, jsou rostlinná másla a rostlinné oleje (olivový, kukuřičný, řepkový, slunečnicový). I když jsou rostlinné tuky prospěšné, musíte dbát na přiměřenou konzumaci.
Konzumujte především rostlinné tuky v přiměřeném množství, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a vybírejte libová masa, omezte nebo raději vynechte uzeniny a zařaďte do jídelníčku ryby.
Bílkoviny
Proteiny (1g obsahuje 4 kcal= 17 kJ) jsou stavební látkou těla, avšak jejich nadměrná konzumace může zatěžovat funkci ledvin a zvyšovat riziko jejich onemocnění. Živočišné bílkoviny jsou obsaženy v mase, masných výrobcích, mléku, mléčných výrobcích, vejcích. Tyto potraviny obsahují také tuky, a proto nadměrná konzumace těchto potravin může vést k obezitě. Rostlinné bílkoviny, jsou například v luštěninách, obilninách a tyto potraviny tuky neobsahují.
Vybírejte si libová masa, 2-3 krát v týdnu jezte rybu, zařaďte do jídelníčku luštěniny. Nekupujte tučné sýry a smetanové výrobky. Bílkovinné potraviny konzumujte v přiměřeném množství.
Vitamíny a minerály
Pokud budete konzumovat v dostatečném množství zeleniny, ovoce, ořechy, celozrnné produkty a ryby není většinou nutný zvláštní příjem vitamínů a minerálů. Doporučuje se 5 porcí zeleniny a ovoce (500 g) denně, 4 porce luštěnin týdně a 2-3 porce ryby týdně. Zařaďte denně do jídelníčku ovoce, zeleninu, luštěniny a malé množství ořechů.
Zdroj: http://www.lecbacukrovky.cz/dieta, Bc. Vladimíra Havlová, nutriční terapeutka Centrum diabetologie, IKEM Praha