Potravina |
Doporučená |
Vhodná v omezeném množství |
Nevhodná |
Ovoce a zelenina |
Všechna zelenina a ovoce, luštěniny - mražené,vařené ve vodě nebo v páře, pečené bez tuku, konzervované bez cukru |
Pečená zelenina nebo ovoce na doporučených olejích v malém množství, sušené ovoce |
Smažené a pečené potraviny, chipsy, hranolky, zelenina smažená na nevhodném tuku, solené nebo slazené pochutiny, např. kandované ovoce |
Obiloviny |
Celozrné pečivo, ovesné vločky, nízkovaječné těstoviny, rýže, vlákninové křupky |
Bílé pečivo, moučníky připravené z doporučených tuků, kukuřičné lupínky, slazené müsli |
Sladké pečivo, loupáky, vánočky, bábovky, koblihy, croissanty – tukové pečivo, zejména připravené z nevhodných tuků |
Tuky |
|
Jednodruhový řepkový olej pro tepelnou úpravu pokrmů, na studenou kuchyň olivový olej 1-2 lžíce denně, slunečnicový olej. Pozor, slunečnicový ani olivový olej se nehodí na smažení, při vysoké teplotě se štěpí na škodlivé látky. Flora light – neoptimálnější složení dle studií z běžně dostupných margarínů. |
Máslo, sádlo, palmový, kokosový olej, ztužené margaríny, pomazánkové máslo |
Maso |
Kuře, drůbež, králík, mořské ryby nebo netučné sladkovodné ryby |
Libové hovězí, vepřové, mořské plody, tučnější ryby, šunka nejvyšší jakosti |
Kachna, husa, tučné vepřové, špek, druhotně zpracované maso: párky, paštiky, salámy, mletá masa |
Polévky |
Zeleninové polévky, netučný vývar |
|
Polévky zahušťované jíškou nebo smetanou |
Mléčné výrobky a vejce |
Odtučněné mléko, jogurty, tvarohy a sýry s velmi nízkým obsahem tuku, acidofilní mléko, kefír, vaječný bílek |
Polotučné mléko do 2% tuku, nízkotučné sýry s obsahem tuku do 30% v sušině, nízkotučné jogurty |
Plnotučné mléko, smetana, šlehačka, sýry nad 40% tuku v sušině, tavené sýry, vaječný žloutek |
Sladkosti a cukrářské výrobky |
Želé, ovocné vodové zmrzliny, ovocné saláty |
Hořká kvalitní čokoláda, med, fruktóza nebo glukóza v malém množství, sorbet, cucavé bonbóny , pudinky z nízkotučného mléka |
Běžně prodejné koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, sušenky, keksy, máslové krémy |
Ořechy |
|
všechny |
Kokos, solené ořechy |
Nápoje |
Čaj, káva, voda, perlivá voda |
neochucené minerálky, málo slazený čaj, káva |
Alkohol, slazená káva, čaje, čokoládové nápoje, kapučíno, ochucené minerálky, sirupy, ochucené sycené nápoje |
Dressingy |
Jogurtové z nízkotučného jogurtu |
S nízkým obsahem tuků a soli, kečup |
majonézy |
K nízkocholesterolové dietě ale také patří režimová opatření: NEKOUŘIT, pravidelně chodit aspoň na procházky 3-4x v týdnu 45 minut, ideální je ale pohybová aktivita každý den v minimální délce trvání 30 minut, redukce hmotnosti, zejména snížení objemu břišního tuku. Jídla nesmažit, vhodné je vaření, dušení, grilování bez tuku. Snažte se zachovat pestrost stravy, nevynechávat přílohy (brambory, rýže, těstoviny) jen omezit jejich množství o 1/3 nebo 2/3, než jak jste byli zvyklí.
Někdy ani dieta a změna životního stylu nevede k dostatečnému poklesu „špatného" cholesterolu a je nutné začít užívat léky na snížení cholesterolu. Tyto léky jsou bezpečné, významně snižují riziko kardiovaskulárních příhod a pokud jsou Vám lékařem doporučeny, snažte se je užívat tak, jak je máte naordinované.
Zdroj: informační materiály společnosti Sandoz, Doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., informační materiál Laboratories Fournier s.r.o.